Winnaar ZERO Food Waste Challenge bekend

02-04-2024
Stakeholders
Onderwijs
Nieuws
Events
Oplossingen & adviezen

Foto: HAS

Sophie Bink  – student Food Innovation bij HAS green academy – heeft de ZERO Food Waste Challenge gewonnen met het project ‘Don’t Leaf me Springrolls’. Dit zijn kant-en-klare springrolls  met een vulling van wortel- en bloemkoolbladeren. De award werd aan een student of groep studenten die het meest impactvolle voedselverspillingsproject hebben uitgevoerd tijdens de landelijke hbo ZERO Food Waste Challenge 2023-2024 (ZFWC).

De challenge

HAS green academy hield de ZERO Food Waste Challenge dit jaar voor de derde keer in samenwerking met het programma Jong Leren Eten, Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank. Dit jaar startten maar liefst 150 studenten van 3 hbo’s in teams of individueel. De ZERO Food Waste Challenge draagt door de verhoogde awareness onder studenten positief bij hun gedrag en daarmee aan het halen van Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen. Ook vervuld de challenge een belangrijke functie op het gebied van matchmaking: het verbinden van vraagstukken van bedrijven en instellingen aan studenten die graag werken aan oplossingen ervoor.

Winnares Sophie

Van de ingediende pitches is het project ‘Don’t Leaf me springrolls’ van Sohie Brink de beste volgens de jury. In haar concept combineert ze wortel- en bloemkoolbladeren direct van telers in een kant-en-klaar bevroren gemaksproduct. Haar product is bovendien voedingsrijk want, verteld ze tijdens haar pitch, de bladeren bevatten veel vitaminen, mineralen en eiwitten. 

ZERO Food Waste Challenge wordt ZERO Food Waste Platform

Komend studiejaar verandert de ZERO Food Waste Challenge in het ZERO Food Waste Platform. Antien Zuidberg (lector Design Methoden in Food bij HAS green academy) licht toe: “Ons programma vult een belangrijke behoefte vanuit hbo-onderwijs maar kan nog beter aansluiten bij het onderwijsritme indien er een platform is waar docenten zelfstandig kennis en opdrachten kunnen implementeren in hun eigen lessen. Daarnaast zullen we een masterclass van Samen Tegen Voedselverspilling organiseren rondom food waste in de Verspillingsvrije Week alsook een mini-symposium organiseren voor docenten.”

Wil je meer informatie over de challenge of over het toekomstige platform: https://www.has.nl/onderzoek/projecten/zero-food-waste-challenge/ 

HAS Green Academy is stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling