Winnaars Scholierenchallenge tegen voedselverspilling in Noord-Holland

05-02-2024
Onderwijs
Nieuws
Events
Oplossingen & adviezen

Bron foto: nieuwsartikel Noord-Holland.nl

Op de foto: Leerlingen pitchen hun app aan juryvoorzitter Toine Timmermans.

Vijf middelbare scholen uit Noord-Holland en veertien teams van klas 3 havo en vwo streden woensdag 17 januari tijdens de Scholierenchallenge voor het beste idee om voedselverspilling tegen te gaan. Leerlingen van het Mentis Montessori Lyceum, St. Michaël College, Stedelijk Dalton College, Bonhoeffercollege en Ichthus Lyceum Driehuis presenteerden hun ideeën aan de vier-koppige jury: Inge Brandenburg (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Gooi en Omstreken), Lisa Verbruggen (Jong Leren Eten), Jessie Horsman (provincie Noord-Holland) en juryvoorzitter Toine Timmermans (Samen Tegen Voedselverspilling). Ook het Ir. Lely Lyceum en Huizermaat deden mee aan het project Stop Voedselverspilling. De prijzen zijn uitgereikt door gedeputeerde Esther Rommel.

De winnaars

De jury was onder de indruk van de verschillende pitches. Ook gedeputeerde Esther Rommel, die de prijzen uitreikte, prees de leerlingen voor hun kennis en creativiteit.

De jury gaf de derde plaats aan een groep van het Ichthus Lyceum. Zij kwamen op het idee van een complete bewaarapp. Deze app waarschuwt niet alleen als de houdbaarheidsdatum van voedsel en drinken verstrijkt, maar leert kinderen spelenderwijs ook meer over voedselverspilling. Bovendien kunnen mensen via de app recepten met elkaar delen.

De tweede plek ging naar een kastje met een Tillandsia-plant, bedacht door één van de leerlingen van het Metis Montessori College. “Deze plant neemt vocht op en haalt daarmee voedingstoffen uit de lucht. Hierdoor bestrijdt de plant de ontwikkeling van schimmels en bacteriën en blijven etenswaren dus een stuk langer houdbaar.”

De grote winnaar was uiteindelijk een groep van het Metis Montessori College met het bordspel ‘Foetsie Voedselverspilling’. “Een zeer creatief en professioneel vormgegeven gezelschapsspel met pionnen en vragenkaartjes dat de kennis van de deelnemers over voedselverspilling op een leuke wijze test. Niet alleen een leuk, maar ook nuttig spel”, was het oordeel van de jury.