Winnaars vierde editie Technasiumproject bekendgemaakt

Op 14 april zijn op de Campus van Wageningen University & Research de winnaars bekendgemaakt van het Technasiumproject ‘Stop Voedselverspilling’ 2023. Aan deze vierde editie deden circa 260 derdejaars havo- en vwo-leerlingen mee van vier Nederlandse Technasia.

16-05-2023
Onderwijs
Stakeholders
Nieuws
Events
Oplossingen & adviezen

Bron foto: Guy Ackermans

DE WINNENDE TEAMS

Van de achtenzestig deelnemende teams waren elf teams, afkomstig van vier scholen, genomineerd voor de finale. Onder leiding van een vierkoppige vakjury werden de winnaars uitgeroepen. In de jury zaten Wieke Bonthuis van Jong Leren Eten Gelderland, Elle Citteur, masterstudent Nutrition and Health aan Wageningen University & Research, wethouder Gerard van Deelen (Scherpenzeel), bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Food in Regio Foodvalley, en Giel Dons, eigenaar van D.O.N.S. Catering.

De winnaars van het Technasiumproject ‘Stop Voedselverspilling’ 2023 zijn:

  • ‘The Saviours’ van Het Streek Lyceum in Ede. De studenten maakten een volledige ‘kit’ tegen voedselverspilling, bestaande uit een game, uv-ledverlichting voor in de koelkast, een fruitschaal die waterdamp produceert en een bewaardoos.

  • ‘Schillencrème’ van het Johannes Fontanus College in Barneveld. Dit team haalde vitamine C uit o.a. bananenschillen en verwerkte dit in een huidcrème.

  • ‘Voedselsticker’ van het Merletcollege in Cuijk. Dit team ontwikkelde een sticker die de versheid en houdbaarheid van bederfelijke producten aangeeft, gekoppeld aan een website en receptenboek.

  • En een eervolle vermelding voor het ontwerp van een Foodtruck van leerlingen van Het Streek Lyceum in Ede.

CREATIEVE IDEEËN

Binnen het Technasiumvak Onderzoeken & Ontwerpen werkten de leerlingen ruim twaalf weken aan hun ideeën om voedselverspilling tegen te gaan. De leerlingen hadden daarbij de keuze uit een technisch ontwerp dat ervoor zorgt dat voedsel langer te bewaren is, het beter benutten van reststromen die momenteel niet voor menselijke consumptie worden gebruikt, of een manier om jongeren te stimuleren om minder voedsel te verspillen. Daarnaast richtten leerlingen van één van de scholen zich op het ontwerpen van een duurzame foodtruck. Dit alles leverde opmerkelijke en creatieve ideeën op. Van een slimme vuilnisbak die de consument laat zien wat er verspild wordt tot een volautomatische bewaarkast die gas en koeling gebruikt voor langere houdbaarheid, en interactieve bordspellen.

NADENKEN OVER VOEDSELVERSPILLING

“Het gaat niet per se om het daadwerkelijk realiseren van de ontwerpen”, verklaart Joost Snels, senior projectmanager en onderzoeker aan de Wageningen University & Research (WUR). “Samen een idee bedenken en iets tastbaars maken is juist het mooie aan het project ‘Stop Voedselverspilling’.” Op deze manier wordt een grote groep tieners aan het denken gezet over verspillingsproblematiek en nemen ze tegelijkertijd de mensen om hen heen, zoals familie en vrienden, mee. Ook leren ze omgaan met opdrachtgevers, kritisch denken en planmatig te werk te gaan.”

OVER HET TECHNASIUMPROJECT ‘STOP VOEDSELVERSPILLING’

Het project ‘Stop Voedselverspilling’ is vier jaar geleden gelanceerd op initiatief van Wageningen University & Research en Regio Foodvalley. Ook het Voedingscentrum en Samen Tegen Voedselverspilling werken mee. Aan het project doen vier Technasiumscholen uit Midden-Nederland mee: Het Streek Lyceum, Merletcollege, Johannes Fontanus College en Candea College. De organisatie streeft ernaar om het project beschikbaar te maken voor alle 101 Technasiumscholen in Nederland.