SAMEN MAKEN WE NEDERLAND #VERSPILLINGSVRIJ

Nederlanders zijn steeds bewuster bezig om minder voedsel te verspillen, maar er is nog veel winst te behalen. Overal in Nederland komen we in actie tegen voedselverspilling en ook jij kunt meehelpen. Dat levert winst op voor het milieu én je portemonnee. Wist je al dat je €120 per jaar kunt besparen door minder te verspillen? Becky heeft allerlei slimme tips voor je. Als we samen in actie komen, dan maken we Nederland steeds meer #verspillingsvrij. Doe je ook mee?

  • Foodsharing groepen
    Hoe handig zou het zijn als iedereen een foodsharing groep bij hem of haar in de buurt kan opzoeken. Zero Waste Nederland heeft inmiddels al meer dan 145 groepen (letterlijk) in kaart gebracht, waar je lokaal terecht kunt om een teveel gekookte maaltijd aan te bieden of af te halen. Bekijk alle locaties
  • GFT-afval scheiden
    Je kunt voedselverspilling voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren. Graten, botten en schillen kun je in de GFT-bak doen. Weet jij eigenlijk wat er nog meer in de GFT-bak mag? Bekijk de wel/niet-lijst om te zien hoe je deze afvalbak juist gebruikt.

  • Word bewaar wijzer
    Hoelang kun je een geopend product bewaren? Wat is de beste bewaarplek voor je eten en drinken (de koelkast, vriezer of voorraadkast)? En hoe herken je bederf? In de online Bewaarwijzer vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten.  Inclusief een omschrijving hoe je bederf kunt herkennen. Op www.veggipedia.nl staat het bewaaradvies van alle groente en fruitsoorten.
  • Koel, koeler, koelkast
    Sommige producten bewaar je het beste in de koelkast, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, eieren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente. Op de koelkaststicker staat de juiste bewaarplek van 12 veelgebruikte producten.

    Bekijk tips om je koelkast optimaal te benutten.
  • Invriezen: lekker voor later
    Je kunt verrassend veel invriezen! Zo blijft het weken of zelfs maanden goed. De vriezer stopt of remt de groei van schadelijke bacteriën. Met de vriezersticker zie je in één oogopslag hoelang brood, kliekjes, vlees, vis, groente en fruit houdbaar zijn in de vriezer.

    Bekijk alle tips voor het optimaal benutten van je vriezer.
  • Bakjes zijn je beste vriend
    Als je restjes goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Bewaar het in afgesloten bakje of trommel om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en de datum op te schrijven. Zo weet je precies hoe lang het nog goed is!
  • Houdbaarheidsdatums
    Wist je dat er 2 houdbaarheidsdatums zijn? Ten minste Houdbaar Tot – dit staat op producten die niet snel bederven. Na de datum kan de kwaliteit achteruit gaan. Dus kijk, ruik en proef of het nog lekker is ná de datum. En Te Gebruiken Tot – dit staat op producten die zeer bederfelijk zijn. De datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten.

    Lees meer
  • Meten is weten
    Precies genoeg koken kan lastig zijn. Vooral bij pasta, rijst en couscous, omdat deze producten flink uitzetten tijdens het koken. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen zoals een weegschaal, koffiekopje of het Eetmaatje. Het Eetmaatje is handig omdat de hoeveelheden in porties staat aangegeven. Bekijk hier hoeveel je per persoon nodig hebt.
  • Kook je koelkast leeg
    Maak een gerecht met ingrediënten uit je koelkast, vriezer en/of voorraadkast die als eerste op moeten. Of roep een vaste restjesdag uit, bijvoorbeeld Verspillingsvrijdag! Er zijn een heleboel simpele en lekkere gerechten waarin restjes tot hun recht komen, denk aan een omelet, soep, een roerbakgerecht, salade of quiche.

    Meer restjes inspiratie.
  • Eten over? Delen!
    Te veel gekookt? Je kan altijd eten invriezen voor later. Of kijk of je de buren of vrienden blij kan maken met een maaltijd. Dit is ook mogelijk via de website www.thuisgekookt.nl. Thuiskoks bieden hier maaltijden aan die hun buurtgenoten kunnen afhalen.
  • Voorraad op orde
    Voor je boodschappen gaat doen, check in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? Wat moet snel op? Gebruik producten die snel op moeten als uitgangspunt van je nieuwe maaltijd. Tip: maak een foto van de inhoud van je koelkast, handig voor in de supermarkt!
  • Bespaar met je boodschappenlijstje
    Het scheelt je tijd, geld, stress en voedselverspilling. Genoeg redenen om een boodschappenlijstje te gebruiken! Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt, gaat makkelijker door de winkel heen. En door vooruit te plannen hoef je minder vaak boodschappen te doen.

    Tips voor boodschappenlijstjes.
  • #verspillingsvrij boodschappen doen
    Verspilling voorkomen begint bij je boodschappen. Als je goed voorbereid naar de winkel gaat, koop je precies op maat, maar ook in de supermarkt kun je op dingen letten om voedselverspilling te verminderen.

    Tips voor in de supermarkt.
  • Maaltijd op maat
    Een boodschappenpakket met verse en gevarieerde producten inclusief recepten is helemaal van deze tijd. En doordat het is afgestemd op jouw huishouden, blijf je minder met restjes zitten. Er zijn steeds meer aanbieders van dit soort maaltijdboxen.

  • Verspillingsvrije coach
    Een effectieve manier om minder te verspillen is door te meten hoeveel je weggooit. Met de Verspillingsvrije Coach app zie je hoeveel je (vaak onbewust) verspilt, maar ook welke producten dit zijn.

    Meer informatie over de Verspillingsvrije Coach.