Check hoe goed jouw interventie is

Retail
Groothandel
Out-of-home
Consumenten
Oplossingen & adviezen
Meten & monitoren

Bron foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com.

Zelf checken hoe goed jouw interventie of tool is?

Om voedselverspilling bij consumenten thuis te verminderen kun je als ondernemer zelf tools en interventies ontwikkelen of je laten inspireren door de interventies en tools op deze pagina. Hoe goed jouw interventie of tool in de praktijk werkt, wil je natuurlijk ook testen. Het is dan een goede optie om een bestaande gevalideerde vragenlijst te gebruiken. Zo weet je namelijk zeker dat de vragenlijst van goede kwaliteit is én dat de resultaten te vergelijken zijn met andere interventies. Ook weet je dan zeker dat de vragenlijst genoeg is uitgewerkt om daadwerkelijk een antwoord te geven op de vraag of jouw interventie echt helpt om voedselverspilling te verminderen.

Wij raden de vragenlijst ‘Household Food Waste Questionnaire’ aan (lees hier gedetailleerde informatie over de vragenlijst). Deze vragenlijst is bedoeld voor grootschalige onderzoeken naar voedselverspilling in huishoudens. Het vraagt naar de verspilling in de afgelopen week en is gericht op verschillende productgroepen. Meestal is de uitkomst lager dan de daadwerkelijke voedselverspilling, maar de vragenlijst kan goed worden gebruikt om verschillen in kaart te brengen. De lijst kan ook worden aangepast voor jouw tool of interventie als je een maaltijd of bepaalde producten erin wilt verwerken.

Bron van de vragenlijst: Marketing & Consumer Behaviour Group van Wageningen University, Wageningen Food & Biobased Research en WRAP (UK), gepubliceerd op ScienceDirect (2019).