VOEDSELVERWERKING
Voorkomen, verminderen, verwaarden

Voedselverwerking
Stakeholders
Oplossingen & adviezen
Meten & monitoren
Samenwerkingen

Bron foto: Sema Kokal, iStock

De sector van voedselverwerking staat centraal in de voedselketen en speelt een cruciale rol in het verminderen van voedselverspilling. Dit thema is voor de voedselverwerkingsindustrie niet alleen een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar het heeft ook directe invloed op efficiëntie, kostenbeheersing en duurzaamheid. 

Oplossingsrichtingen

Een belangrijke focus binnen de voedselverwerkingsindustrie ligt op het maximaliseren van de bruikbare opbrengst van grondstoffen. Innovatieve verwerkingstechnieken worden toegepast om de volledige potentie van grondstoffen te benutten, waardoor minder afval ontstaat.  
Een ander aspect van de inspanningen om voedselverspilling te verminderen, omvat geavanceerde technologieën voor kwaliteitscontrole. Hierdoor wordt voorkomen dat producten van mindere kwaliteit het verdere verwerkingsproces ingaan, wat leidt tot een hogere opbrengst van hoogwaardige producten en minder verspilling. 

Samenwerking binnen de gehele voedselketen is van essentieel belang voor de voedselverwerkingsindustrie. Door nauw samen te werken met boeren, leveranciers, distributiecentra en retailers kan de sector de afstemming verbeteren en de kans op overbodige voorraden minimaliseren, wat op zijn beurt de voedselverspilling vermindert. 

Steeds meer voedselverwerkingsbedrijven zetten stappen om zich te transformeren in toekomstbestendige organisaties door CO2-uitstoot en verspilling in kaart te brengen. Een belangrijke drijfveer achter deze beweging is het toenemende verzoek van grote retailers aan hun leveranciers om deze gegevens te verstrekken. Het vervolgstadium vereist actie: hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze cijfers daadwerkelijk verminderen? 

Ladder van Moerman

In de strijd tegen voedselverspilling maken we het meeste verschil door ons te focussen op het voorkomen van voedselverspilling. Echter kunnen we niet voorkomen dat er op sommige momenten toch een overschot aan voedsel ontstaat. Daarom houden we ons ook bezig met het verminderen en verwaarden van voedselverspilling. Dit doen we volgens de Ladder van Moerman

Welke oplossingen zijn er voor bedrijven in de voedselverwerkende industrie die voedselverspilling willen voorkomen, verminderen en verwaarden? Dat lees je hieronder! 

Oplossingen van onze stakeholders

1. Voorkomen (preventie)

2. Verminderen

3. Verwaarden
Reststromen naar voedsel

Reststromen naar diervoeder

Voorbeelden

Praktische informatie, tools & tips

Verspillingsvrije broodketen

Tips & tricks voor een verspillingsvrije broodketen bij bakkers en supermarkten:
Vindje hier

Wiel van gedragsverandering

Verminder voedselverspilling in je bedrijf door gedragsverandering bij medewerkers: ‘Wiel van Gedragsverandering’.
Lees het hier.

Interventies

Alle interventies die je als organisatie kan gebruiken om jouw medewerkers en klanten te helpen om thuis minder voedsel te verspillen:
Die vind je hier.

Lees hier het laatste nieuws uit de voedselverwerking sector.